Sidor

tisdag 11 december 2012

Historiedansarna?

Har du inte sett serien Historieätarna som går på SVT just nu så tycker jag att det är något att ta tag i! Som namnet avslöjar så handlar det om mat under olika tidsepoker, men också en hel del annat, och faktiskt till och med lite dans!

I första avsnittet om Stormaktstiden dansar Lotta och Erik 1600-talsdans. Dansen var väldigt viktig. Den var både motion, kultur och flirt. Att inte kunna dansa var ett socialt handikapp som kunde skada både karriären och anseendet.


I andra avsnittet som handlar om 70-talet har discodansen en given plats! Lotta och Erik får lite discodanshjälp av Tony Irving som berättar om hur discon kom till. Disco är ett begrepp som kommer från diskoteken där det spelades skivor och där folk träffades och dansade. Disco var den dansform där man för första gången kunde dansa utan en partner. Dansen gav en ny möjlighet att uppleva sin kropp på ett annat sätt och också möjligheten att hitta det perfekta partnern, inte för livet, men för kvällen. Discokulturens mottagande i Sverige blev explosionsartat och fantastiska nattklubbar kom till! Det finns en dans som avspeglar hela discoeran, och det är the Hustle. På 70-talet dansade alla, även män.


Och när ni ändå håller på tycker jag ni ska kolla in Sanna Nyström som är kostymör för programmet. Hon har bland annat sytt scenkläder för Bounce. Väldigt trevlig att följa på till exempel Instagram!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar